• Vianočné posedenie v 2.B

          • Žiaci 2.B si spolu s triednou učiteľkou urobili vianočné posedenie. Pripravili si spoločné občerstvenie, počúvali vianočné koledy, zatancovali si svoj vianočný tanček pri vianočnom stromčeku a porozprávali sa o tradíciách u nich doma na Vianoce.

            Mgr. Anna Kaprálová

          • Hejného matematika v 2.A

          • Žiaci 2.A začali od septembra s novými prvkami v matematike a to s Hejného matematikou. Prechádzali si rôznymi prostrediami - kocky, krokovanie, pavučiny, vláčiky, paličky, geodoska, dlaždice.... Deťom sa táto metóda veľmi páči a i naďalej budeme v takejto matematike pokračovať.

            Mgr. Silvia Glevická

          • Keď konečne vonku nasnežilo...

          • Keď v decembri vonku krásne snežilo, neodolala som a vyhnala som deti počas prestávky vonku na psychohygienickú pauzu. Bolo to nádherné desať minutové jašenie sa v snehu. Dievčatá stihli dokonca postaviť aj snehuliaka. Netušili sme, že to bol výnimočne zasnežený deň.

            Mgr. Silvia Glevická

          • Vianočná pošta v 2.A

          • Žiaci 2.A sa zapojili do Vianočnej pošty a vytvorili krásne vianočné pohľadnice pre seniorov do Nitry a Nových Zámkov.

        • Vianočné posedenie v 2.A
          • Vianočné posedenie v 2.A

          • Žiaci 2.A ukončili kalendárny rok posedením v triede. Priniesli si množstvo fajnotiek - sladkostí a nechýbalo ani šampanské. Pri hrách počúvali krásne vianočné piesne a na záver si štrngli pohárom šampanského s prianím krásnych vianoc a nového roka 2021.

            Mgr. Silvia Glevická

          • Kostra v 2.A rôznymi spôsobmi

          • Žiaci 2.A preberali na Prvouke krásne učivo - kostru človeka. Deti to tak nadchlo, že si spolu vyrobili kostru rôznymi spôsobmi a nechýbal v triede aj Janíčko a dievčatami vyrobený Miško. 

          • Fitshaker v 2.A

          • Žiaci 2.A sa zapojili v decembri do programu s Fitshakerom...získali prístup do jeho programu Premium  cvičenie na mesiac zdarma. Deti si zacvičili s detským programom Kidshaker, vyskúšali jógové a relaxačné cvičenia.

            Silvia Glevická

          • Hovorme o jedle –projekt

          • Organizátor projektu  je Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora a

            Centrum rozvoja znalostí o potravinách , ktorá je nezisková organizácia s celoslovenskou pôsobnosťou so zameraním na zvyšovanie úrovne vzdelávania a zvyšovania povedomia o potravinách a dobrých stravovacích návykoch ako súčasti zdravého životného štýlu počas celého ľudského života, ich úlohe pri ochrane zdravia a prevencii voči ochoreniam, ich význame pri podpore regionálneho rozvoja a zamestnanosti, pri ochrane kultúrneho dedičstva a pri tvorbe a ochrane životného prostredia.  

            Aj naša škola sa zapojila v roku 2020 do projektu : „ HOVORME O JEDLE. “

            Od 16.9.2020 – 16.10. 2020 prebiehali na našej škole rôzne aktivity, ktorými sme sa postupne zapájali do rôznych súťaží zameraných na tému zdravej výživy.

            Tieto práce a samozrejme prezentácie, ktoré sme zaslali do súťaže na adresu organizátora získali BRONZOVÝ DIPLOM za aktívnu účasť v VIII. ročníku súťaže : „ HOVORME O JEDLE „

            Chcem sa preto ešte raz poďakovať triednym učiteľom a hlavne žiakom, ktorí sa aktívne zapojili do projektu. Je to prvé veľké ocenenie práce žiakov a učiteľov v rámci Zdravej školy.

            Verím, že je to aj výzva, ktorá našich žiakov ešte viac namotivuje a povzbudí do ďalšej aktívnej práce v rámci zapojenia sa do projektov.

            Koordinátor Zdravej školy : Mgr. I. Šomšáková

          • Námet na Vianočný pozdrav

          • Poďakovanie pána ministra Branislava Grohlinga našim žiakom

             

            Každé Vianoce je zvykom, že ministri, predseda parlamentu či podpredsedovia posielajú oficiálne vianočné pozdravy / pohľadnice.  A preto tento rok pán minister školstva vymyslel niečo nové. Aby žiaci z celého Slovenska mohli svoje nápady na originálnu Vianočnú pohľadnicu poslať priamo na adresu  Ministerstva školstva  do Bratislavy. Pán minister vybral najlepšie návrhy a použil ich na Vianočný pozdrav a mladí umelci , ktorí svoje návrhy poslali dostali darček. Medzi tých ocenených žiakov patria aj naši piati žiaci z 3. B triedy.

            Dňa 18.12.2020 k nám do triedy prišiel pán riaditeľ osobne odovzdať ceny, ktoré poslal pán minister Grohling . / futbalovú loptu, plastelíny a nálepky/

            Žiaci boli veľmi milo prekvapení a tešili sa, že získali takéto ocenenie.

            Je to motivácia, ktorá ich ešte viac povzbudí pri ďalších výtvarných súťažiach. Bol to pre nich akoby prvý darček pod vianočný stromček , ktorý došiel až z Bratislavy od ministra Grohlinga.

            Tr. uč.Mgr. I. Šomšáková

        • Vianočná koleda (čitateľská gramotnosť)
          • Vianočná koleda (čitateľská gramotnosť)

          • 6.A, 8.A, 9.A

            Písal sa rok 1843, keď svetoznámy anglický spisovateľ Charles Dickens napísal novelu Vianočná koleda.

            Píše sa rok 2020 a počítate správne, je to neuveriteľných 177 rokov od jej vzniku, no aj napriek skutočne „vysokému veku“ je jej čítanie stále aktuálne, kúzelné a z každej jednej strany cítiť čarovnú atmosféru príbehu a Vianoc, najkrajších sviatkov v roku.

            Ebenezer Scrooge, Malý Tim a nezabudnuteľný Bob Cratchit sú úplne obyčajní ľudia a aj hlavné postavy príbehu. Scrooge je známy a slávny lakomec, pre ktorého ľudia nemali absolútne žiadnu hodnotu, tou skutočnou hodnotou boli jedine peniaze. Avšak, po návšteve troch duchov „... sa stal z neho taký dobrý priateľ, zamestnávateľ a človek, akého ... svet nepoznal“.

            K posolstvu príbehu sa dopracovali aj šiestaci, ôsmaci a deviataci, pretože si Vianočnú koledu prečítali. Úlohou detí bolo spracovanie novely na základe otázok k textu. Vytvorili krásne vianočné plagáty, z ktorých dýcha idylická atmosféra zázračných vianočných sviatkov. Každá jedna práca detí je výnimočná, osobitá a jedinečná. Čaro Vianoc zažili aspoň na malú chvíľu prostredníctvom Scrooga a troch duchov.

            Nikdy preto nezabúdajme na dobro medzi ľuďmi, nielen počas Vianoc, a nachádzajme neustálu inšpiráciu v Scroogeovom odkaze „Už si budem navždy uctievať Vianoce vo svojom srdci, a to nielen na Štedrý večer. Spojím skúsenosti Minulosti, Prítomnosti i Budúcnosti. Všetci traja duchovia mi v tom budú pomáhať. Zužitkujem všetko, čomu ma naučili.“

                                  Krásne vianočné sviatky a pokoj v duši!

             Mgr. Katarína Butvínová, koordinátorka čitateľskej gramotnosti

        • SNEHULIENKA A SEDEM TRPASLÍKOV
          • SNEHULIENKA A SEDEM TRPASLÍKOV

          • Monika Gerbocová

            Snehulienka, trpaslíci, zlá kráľovná a princ, ktorý zachráni jablkom otrávenú krásavicu.

            Bol raz jeden zámok a v ňom žila šťastne malá princezná Snehulienka, pokiaľ po smrti jej mamičky si jej otecko, kráľ, nedoniesol novú manželku, zlú kráľovnú. Mnoho generácií detí odrástlo na tomto krásnom príbehu, kde dobrí siedmi trpaslíci prichýlia, aj keď neochránia Snehulienku pred zlou kráľovnou. To sa podarí až ... no veď príďte a uvidíte ako to dopadlo.

            Na motívy rozprávky bratov Grimmovcov.

            17. 12. žiaci I. stupňa mali možnosť pozrieť si online divadelné predstavenie Spišského divadla - Snehulienka a sedem trpaslíkov.

            Veríme, že toto divadelné predstavenie spríjemnilo a spestrilo žiakom vyučovanie.

            Mgr. Zuzana Hajková, koordinátor prevencie

        • Šikanovanie - beseda
          • Šikanovanie - beseda

          • Šikanovanie patrí medzi najviac citlivé a diskutované témy v školskom prostredí. Je tomu tak najmä preto, lebo ak sa jav šikanovania v škole vyskytne, zasiahne takmer celý systém - žiaka, ktorý je šikanovaný, jeho spolužiakov, učiteľov aj rodičov. Je preto veľmi dôležité vedieť o šikane čo najviac.

             

            Posledné výskumy v oblasti skúmania šikany v školách ukazujú, že až 41 % detí v škole je šikanovaných (Martínek, 2009). Ide o extrémne vysoké číslo, ak vieme, že následky šikany ovplyvnia dieťa na celý život.

             

            Čo je šikanovanie?

            Šikanovaním označujeme úmysel opakovane ublížiť druhému fyzicky, alebo psychicky.

            Je to napríklad bitie, strkanie, vyhrážanie sa fyzickým útokom, krádeže peňazí a vecí, schovávanie a ničenie vecí, ale aj ohováranie, nadávky, či vylúčenie zo spoločnosti ostatných, teda spolčenie sa viacerých detí proti jednému.

             

            Aj o tomto sme sa 9. decembra porozprávali so žiakmi 4. A a 4. B na našej škole. Žiaci boli veľmi komunikatívni. Pozreli si video, kde im malá Emka porozprávala, čo sa dialo v jej škole, zahrali sme si hru a vypracovali pracovný list na danú tému.

             

            Ďakujem žiakom za spoluprácu a teším sa aj na ďalšiu besedu.

             

            Mgr. Zuzana Hajková, koordinátor prevencie

          • TRIEDNA ČITATEĽSKÁ SÚŤAŽ (aktivita čitateľská gramotnosť)

          • 2.A, 4.A

            Deti z 2.A a 4.A sa zapojili do čitateľskej súťaže, ktorej podstatou bolo prečítať čo najviac slov za určitý čas. Čitatelia sú perfektní všetci, no spomedzi nich sa našli najrýchlejšie čítajúci.

            V 2.A mal najviac prečítaných slov Dominik Ošust – 102 slov, ďalší vynikajúci čitatelia Alžbetka Bodzionyová – 91 slov,  Timea Fedoreková – 64 slov.

            Trieda 4.A sa môže pochváliť znamenitým čitateľom Tadeášom Vincentym – 126 slov, výborní boli tiež Matúš Kuchta (105 slov), Daniela Kucajová (104 slov), Marek Mrovčák ( 99 slov).

            Naši žiaci sa predviedli ako zdatní čitatelia, a preto netreba zabúdať, že “Čím viac čítate, tým viac sa naučíte. Čím viac sa naučíte, tým viac miest objavíte.“ (Dr. Seuss)

            Prajeme veľa čitateľských zážitkov!

             Mgr. Katarína Butvínová, koordinátorka čitateľskej gramotnosti

          • Klobúk fantázie (čitateľská gramotnosť)

          • 2.A, 3.B, 4.A, 4.D

             

            Aj keď pracujeme a učíme sa v neľahkých časoch, nezabúdame na čítanie a s ním spojené aktivity.

            Deti sa na prvom stupni aspoň na istý okamih preniesli do sveta rozprávok. Veru, precestovali poriadny kusisko cesty a opäť raz dokázali, že „Krajinu rozprávok“ veľmi dôverne poznajú. Na lístočkoch dostali hádanky a ich úlohou bolo napísať názov rozprávky a postavu. Výsledkom práce boli neuveriteľne krásne plagáty, množstvo zážitkov a obyčajne neobyčajná hodina. Niektorí si rozprávky aj prečítali, pracovali s textom a hľadali spolu odpovede na rôzne otázky.

             

            Pani učiteľkám a ich deťom ďakujeme za spoluprácu.

            Fotogaléria: Klobúk fantázie (čitateľská gramotnosť) 

            Mgr. Katarína Butvínová, koordinátorka čitateľskej gramotnosti

        • Rodina bez cigariet
          • Rodina bez cigariet

          • Výtvarná súťaž  realizovaná s finančnou podporou Ministerstva zdravotníctva SR - v rámci účelovej dotácie na podporu protidrogových aktivít pre rok 2020.

            Z našej školy sa zapojili 2. C pod vedením p. uč. Kirnágovej, 3. B pod vedením p. uč. Šomšákovej a 9. A - Sarah Ráchel Benčová pod vedením p. uč. Hajkovej.

             

            Ďakujem všetkým zúčastneným.

             

            Mgr. Zuzana Hajková, koordinátor prevencie

          • Svet peňazí- Finančná gramotnosť

          • Poznáš mince a bankovky? Vieš čo sa nachádza na zadnej strane 1 a 2 eurovej mince? Nie? Tak toto sa učili deti 2.A a 3. A. Učili sa spoznávať svet peňazí pomocou hier. Mince a bankovky si nakoniec pozreli, chytili a zistili, že počítať s ozajstnými peniazmi im naozaj ide.

            Mgr. Tatiana Bdžochová

          • Finančná gramotnosť- VIANOČNÝ DARČEK

          • Žiaci 2. C triedy si spoločne s pani učiteľkou vyzbierali peniaze na materiál, ktorý použili na výrobu vianočného darčeka. Nákupy boli zaujímavé a žiaci sa veľmi tešili.

            Tento darček určite poteší aj rodičov pri výzdobe vianočného stola.

            Do aktivity z finančnej gramotnosti sa pridala aj 1.D trieda (foto v galérii)

            tr. učiteľky Mgr. Beáta Kirnágová, Mgr. Iveta Gvozdiaková

            Galéria fotiek: Finančná gramotnosť- VIANOČNÝ DARČEK 

        • 10. 12. - Deň ľudských práv
          • 10. 12. - Deň ľudských práv

          • Desiaty december je každoročne Dňom ľudských práv (Human Rights Day). Bol vyhlásený Valným zhromaždením OSN v roku 1950 ako pripomienka prijatia Všeobecnej deklarácie ľudských práv z roku 1948. Slúži ako oslava ľudských práv, ale rovnako v tento deň poukazujeme na prípady ich porušovania.

            Vedeli ste, že Všeobecná deklarácia ľudských práv existuje vo vyše 500 jazykoch (vrátane slovenčiny), a patrí tak medzi najviac prekladané dokumenty na svete?

            Ľudské práva sú univerzálne a večné. Sú nedeliteľné. Nie je možné vybrať si jedno právo na úkor iného spomedzi práva občianskeho, politického, ekonomického, sociálneho či kultúrneho. Deklarácia vzdáva dnes hold obhajcom ľudských práv, ktorí riskujú svoje životy, aby chránili životy iných ľudí v podmienkach narastajúcej nenávisti, rasizmu, netolerancie a represie.

            Mgr. Zuzana Hajková, koordinátor prevencie

        • Mikuláš v 2.A
          • Mikuláš v 2.A

          • Žiaci 2.A triedy oslávili sviatok svätého Mikuláša po svojom. Pozreli si rozprávku Sobík Niko a vyrobili Mikuláša. Po ukončení aktivít si dali deti papučky na chodbu a očakávali darčeky...

            ... dočkali sa

            Fotogaléria: Mikuláš v 2.A 

            Mgr. Silvia Glevická

    • Kontakty

      • Základná škola Rudňany
      • Riaditeľ školy Mgr. Marián Vytykáč - 053/4170180 Zástupca riaditeľa Mgr. Lukáš Bodziony - 053/4170180 Elokované pracovisko - Špeciálny a sociálny pedagóg - 053/4170181 Informátor - 053/4170184
      • Zimné 96 053 23 Rudňany Slovakia
      • 35543426
      • Základná škola Rudňany má záujem zabezpečiť prístupnosť svojho webového sídla v súlade so zákonom č. 95/2019 Z. z. o informačných technológiách vo verejnej správe a príslušnými vykonávacími predpismi v rozsahu podmienok podľa smernice (EÚ) 2016/2012 z dňa 26. októbra 2016 o prístupnosti webových stránok a mobilných aplikácií. Toto vyhlásenie o prístupnosti sa vzťahuje na nasledovné webové sídlo: www.rudnany.sk
    • Prihlásenie