• Svetový deň ústneho zdravia- 12. september
          • Svetový deň ústneho zdravia- 12. september

          • Hoci sa naše Slovensko znova ocitlo v období  kedy vrcholí druhá vlna pandémie, snažíme sa žiť plnohodnotný  život a žiakov na školách vzdelávať v každej oblasti.

            Preto nezabúdame ani na dôležité dni , ktoré nám mesiac september prináša.

            Dňa 29.9.2020 prišiel medzi našich žiakov do družiny zubný lekár pán MUDr. M. Dobranský.

            Žiakom rozprával postupne ako je dôležité  starať sa o svoje zúbky. Vysvetlil im , že určite žuvačka nestačí ako náhrada za zubnú kefku. Poukázal na dôležitosť používať mäkkú kefku, ktorá nám zúbky nepoškodí a zachová zubnú sklovinu.

            Vysvetlil aj to, že baktérie v ústach sa živia cukrami z našej stravy a tie spôsobujú dieru v zube. Preto je veľmi dôležité už od útleho detstva sa starať o svoje zúbky a čistiť ich určite 2xdenne. Večer ešte pred spaním a ráno po raňajkách. Čistenie má trvať 2-3 minúty. Dôležité je, aby deti nekonzumovali príliš veľa sladkostí ako sú cukríky , keksy a rôzne perníky. Môžu radšej zjesť čokoládu, ktorá sa v ústach rozpustí a tak nepoškodí zúbky.

            Upozornil žiakov aj na to ako je dôležité chodiť dvakrát ročne na preventívnu prehliadku, ktorá často odhalí skrytý kaz, ktorý ešte nebolí.

            Žiakom sa prednáška pána doktora veľmi páčila a formou spätnej väzby potvrdili, že počúvali pozorne, pretože ich odpovede na otázky boli vždy správne.

            Na záver sme pánovi doktorovi spoločne poďakovali za jeho odborné rady, ktoré nám všetkým určite pomôžu pri starostlivosti o naše zuby.

            Mgr. I.Šomšáková

        • BUĎ HRDINOM A ZACHRAŇUJ ŽIVOTY
          • BUĎ HRDINOM A ZACHRAŇUJ ŽIVOTY

          • Ako sa vraví, život je dar od Boha. .

            Aj na našej základnej škole v Rudňanoch sme si 24.9.2020 aj keď s oneskorením ale predsa len pripomenuli Svetový deň prvej pomoci.

            Každý z nás má potenciál naučiť sa poskytnúť prvú pomoc . Preto sa aj naši žiaci  v rámci Svetového dňa prvej pomoci zúčastnili prednášky , ktorú viedla Mgr. Janka Kipikašová , riaditeľka pobočky ČK v SNV.

            Ešte pred jej príchodom  si žiaci  za účasti p.uč. Mgr. Z.Hájkovej a Mgr. I.Šomšákovej pokúsili zopakovať už získané vedomosti, ktoré môžu využiť pri poskytovaní prvej pomoci.

            Pani Mgr. Janka Kipikašová sa snažila svojou prednáškou upútať pozornosť žiakov hlavne praktickými činnosťami, do ktorých samozrejme zapojila všetkých .

            Hneď v úvodnej časti oboznámila žiakov o činnosti ČK a o tom, že  Svetový deň prvej pomoci vznikol z iniciatívy Medzinárodnej federácie spoločnosti Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRCCS). Už od roku 2000 si ho pripomínajú vo viac ako 100 krajinách sveta.

            Ich zámerom je poskytnúť ľuďom rady a návody ako ošetriť poranenia, ako reagovať v situáciách ohrozujúcich zdravie a život človeka .Poskytnutie prvej pomoci môže v najrôznejších situáciách prispieť k záchrane ľudského života.

            Ukážkami poskytnutia  prvej pomoci, ktoré pani lektorka predviedla , sa snažila  motivovať žiakov  ako  sa naučiť a hlavne nebáť poskytnúť prvú pomoc.  V neposlednom rade však ako správne postupovať pri jej podaní. 

            Žiakom sa prednáška veľmi páčila.

            Zod. Mgr. I.Šomšáková

            Galéria fotiek: Svetový deň prvej pomoci 

        • Deň vďačnosti v 4. C
          • Deň vďačnosti v 4. C

          • 21. september je v kalendári aj Dňom vďačnosti. Pri
            tejto príležitosti si žiaci  4. C triedy vytvorili „strom
            vďačnosti“, pretože aj v ich živote je veľa vecí, za ktoré
            sa chceli jednoduchým spôsobom poďakovať.
            Pospomínajte si s nami na všetko krásne a dobré , čo
            ste v živote zažili a poďakujme spolu .

            Galéria fotiek: 21. september, Deň vďačnosti v 4. C 

            Mgr. Eva Gregoríková

        • Cvičenie v prírode
          • Cvičenie v prírode

          • V pondelok 14.9.2020 sa žiaci prvého stupňa zúčastnili Cvičenia v prírode. Absolvovali sme túru do blízkych lesov. Prváci a druháci smerovali na Závistlivec, tretiaci a štvrtáci smerom na Závadku. Počas túry sme sledovali prírodu okolo nás a hodnotili negatívny vplyv človeka na životné prostredie, všímali si dopravné značky, lesné označenia, orientovali sa podľa svetových strán, vyskúšali si ošetrovanie zranených kamarátov, ... Počasie nám prialo, bolo krásne slnečno bez obláčikov. Deti si oddýchli a v prírode nabrali nové sily                             

            Mgr. Adriana Čarníková

            Foto TU

             

             

          • PANI učiteľke Lenke Grausovej

          • Učiteľka s veľkým U, úžasná kolegyňa a pre mnohých z nás aj dobrá kamarátka. Celých 24 rokov strávila na našej škole, kde denne s láskou dávala svojim žiakom zo seba všetko. Vžitá do povolania učiteľky, ktoré sa stalo jej poslaním.

            Keď sa po vie meno Lenka ( Regecová) Grausová, každý si spomenie na fantastickú hudobníčku, ktorej vlastné texty si aj jej prví žiaci pamätajú dodnes. Jeden z prvých je priam šitý na túto chvíľu:

            Už prišiel čas, čas rozlúčky, keď každý raz sa rozlúči a pôjde tam, kam sníval rád cez ten krásny školský čas. Už poslednýkrát vám zamávam, už poslednýkrát vám cez slzu úsmev dám...

            V novej práci ti, milá Lenka, prajeme šikovných žiakov, milých kolegov a veľa krásnych chvíľ. Budeš nám v rudnianskej škole chýbať ... najmä tvoj nezabudnuteľný smiech. Ďakujeme...

          • Rozlúčka s pani učiteľkou Kunstovou

          • ĎAKUJEME! To slovo, aj keby sme ako chceli, nevystihuje všetko, čo si človek zaslúži. Celý život sa venuje jednej práci, jednému povolaniu, no vždy inak... vďaka žiakom, ktorých učí i vychováva.

            Po mnohých rokoch v školstve odchádza do zaslúženého dôchodku. Milovala svoju prácu a žiakom venovala aj svoj voľný čas. Nesúdila ich, neškatuľkovala. Mala rada každého rovnako a to je krásny odkaz, ktorý tu, na rudnianskej škole po nej ostane.

            Z celého srdca ti milá Danka želáme, aby si si tú novú etapu života vychutnávala a užívala plnými dúškami... 

      • Kontakty

        • Základná škola Rudňany
        • Riaditeľ školy Mgr. Marián Vytykáč - 053/4170180 Zástupca riaditeľa Mgr. Lukáš Bodziony - 053/4170180 Elokované pracovisko - Špeciálny a sociálny pedagóg - 053/4170181 Informátor - 053/4170184
        • Zimné 96 053 23 Rudňany Slovakia
        • 35543426
        • Základná škola Rudňany má záujem zabezpečiť prístupnosť svojho webového sídla v súlade so zákonom č. 95/2019 Z. z. o informačných technológiách vo verejnej správe a príslušnými vykonávacími predpismi v rozsahu podmienok podľa smernice (EÚ) 2016/2012 z dňa 26. októbra 2016 o prístupnosti webových stránok a mobilných aplikácií. Toto vyhlásenie o prístupnosti sa vzťahuje na nasledovné webové sídlo: www.rudnany.sk
      • Prihlásenie